Creatie van een digitale bibliotheek voor een school in Burkina Faso
Tegenwoordig is digitale technologie een essentieel hulpmiddel geworden voor het onderwijs. In Burkina Faso is digitale technologie een hulpmiddel dat het onderwijs toegankelijker kan maken en de prestaties van leerlingen kan verbeteren als het goed wordt gebruikt.
Digitale bibliotheken zijn ook een manier om scholen te voorzien van meer leermiddelen .
DEF Burkina Faso is momenteel bezig met het opzetten van een dozijn digitale bibliotheken, zoals de bibliotheek die we onlangs hebben geïnstalleerd op het Lycée Privé Sompingda in Songdin.
Een schoolbibliotheek is heel belangrijk voor een school. Het biedt leerlingen extra middelen om te leren.
Helaas hebben veel scholen in Burkina Faso geen bibliotheek voor hun leerlingen en dit is een grote handicap voor hun leerproces.
Tegenwoordig zijn informatie- en communicatietechnologieën (ICT) onmisbare hulpmiddelen bij het leren. Er is een overgang naar digitaal onderwijs aan de gang die moet helpen om de prestaties van leerlingen te verbeteren.
Om scholen te ondersteunen bij de digitale overgang van leermiddelen heeft DEF Burkina Faso een project opgezet genaamd “digitale bibliotheken voor scholen in Burkina Faso”.
Het doel van dit project is het installeren van digitale bibliotheken met een computer zaal, zodat leerlingen deze kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot digitale bronnen.
Als onderdeel van dit project hebben we een digitale bibliotheek opgezet met een computerlokaal dat is uitgerust met 15 laptops op het Lycée Privé Sompingda de Songdin in de plattelandsgemeente SAABA in Burkina Faso.
Het online systeem dat we hebben opgezet bestaat uit :
a) Bibliotheekbeheersysteem
De school heeft een kleine bibliotheek met ongeveer dertig boeken. Leerlingen hebben papieren formulieren voor het inschrijven, uitlenen en inleveren van boeken.
Om de school in staat te stellen de bestaande bibliotheek beter te beheren, hebben we een Open Source software voor bibliotheekbeheer (PMB) geïnstalleerd.
Dankzij deze software wordt de schoolbibliotheek nu digitaal beheerd. Abonnementen, boekuitleningen en -retouren worden rechtstreeks vanuitde software uitgevoerd.
b) Online leermiddelen
Om leerlingen toegang te geven tot meer leermiddelen voor hun leerproces, hebben we Open Source software (Moodle) geïnstalleerd waarmee docenten leermiddelen (lessen, oefeningen) online kunnen zetten zodat leerlingen er toegang toe hebben vanaf de computers in de digitale bibliotheek.
c) Computerlokaal
We hebben een computerlokaal ingericht met 15 laptops die verbonden zijn met het internet.
Leerlingen kunnen deze computers gebruiken om toegang te krijgen tot de digitale bibliotheek en ook om onderzoek te doen op internet.
De voltooiing van dit project heeft een belangrijke educatieve bijdrage geleverd aan de school, die nu over meer middelen en instrumenten beschikt waardoor de leraren hun leerlingen beter kunnen begeleiden.
We zijn momenteel op zoek naar partners zodat ook andere scholen kunnen profiteren van een digitale bibliotheek.
Projectdonoren
1. Rijnlands Lyceum www.isrlo.nl
2. Wireless Leiden www.wirelessleiden.nl
3. betuwe wereldwijd www.betuwewereldwijd.nl